kokosowy torcik

0 (0 ocen)

Mąż i mama w tym samym dniu mają urodziny, te dwa serduszka są właśnie dla nich. Łatwy do przygotowania. Dla smakoszy wiórek kokosowych.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1/2 szkl oleju
    niepełna szklanka cukru
    1 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    200g wiórek kokosowych
    cukier waniliowy
    margaryna
    3/4 szk cukru
    1/2 l mleka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    budyń waniliowy
    2 żółtka


    Poncz:
    woda z aromatem rumowym

    Do dekoracji:
    posypka

Kokosowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na pianę dodając powoli cukier. Dodać żółtka,olej i makę przesiana z proszkiem. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok 30 min

    2. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru. Dodać mąkę, sypki budyń i 1/2 szkl mleka. zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i dolać masę jajeczną. Chwilę podgotować. Dokładnie mieszać by się nie przypaliła i by nie było grudek. Ostudzić. Utrzeć z margaryną. Część masy zostawić do posmarowania wierzchu i zrobienia rozetek. A do reszty dodać wiórki (garstkę wiórek odłożyć do dekoracji)

    3. Przekrojony na 3 części biszkopt nasączać ponczem i smarować masą. Wierzch posmarować odłożoną masą bez wiórek. udekorować rozetkami. Posypać wiórkami. Za pomocą szablonu i posypki cukrowej zrobić serduszka

Porady

serduszka najlepiej robić tuz przed podaniem , bo posypka namaka od masy i się roztapia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy