Babka "Kokosowy szał"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

moją inspiracją był przepis Arabeski pochodzący z jej bloga arabeskawaniliowa.blogspot.pl - ciasto w smaku przypomina tradycyjną babkę piaskową, ale jest mniej suche i ma wspaniały kokosowy aromat

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • NA FORMĘ Z KOMINEM O ŚREDNICY 25 cm:

    - kostka margaryny
    - szklanka cukru
    - 2 łyzeczki cukru waniliowego
    - 4 jajka
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki proszkowanego mleka kokosowego rozpuszczone w szklance wody (lub szklanka mleczka kokosowego z puszki)
    - szklanka wiórków kokosowych

Babka "kokosowy szał" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę należy utrzeć z cukrami. Następnie dodawać do nich po jednym jajku. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do masy. Na koniec wlać mleko kokosowe i wsypać szklankę wiórków.
  • 2. Gotową masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Babkę piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy