Kokosowy sernik z truskawkami i rabarbarem z sosem truskawkowym i "truskawkowymi lodami"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pyszny kokosowy sernik ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem- mariaż doskonały. A żeby nie było nudno całość zwieńczona jest intensywnie czerwonym sosem truskawkowym i serwowana z nieco nietypowymi, ale dużo smaczniejszymi od tych tradycyjnych, lodami truskawkowymi w polewie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1szklanka oleju rzepakowego
    - 370 g herbatników pełnoziarnistych
    Masa kokosowa:
    - 400 g wiórków kokosowych
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 szklanka mleka

    truskawki- ile zabierze foremka

    · 1-2 łodygi rabarbaru

    Masa twarogowa:
    - 0,5 kg twarogu dobrze zmielonego
    - 100g cukru
    - cały budyń waniliowy
    - płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 3 jajka
    - 150 ml śmietany 18%

    - 1 tabliczka białej czekolady

    Kruszonka:
    - 75 g płatków migdałowych
    - 2 garście wiórków kokosowych

    Sos truskawkowy

    · 400 g truskawek
    · 2-3 łyżki wody
    · łyżeczka mąki ziemniaczanej
    · łyżka syropu z agawy
    · łyżka oleju rzepakowego

    Lody truskawkowe w polewie czekoladowej

    duże słodkie truskawki
    · tabliczka białej czekolady
    · 1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy sernik z truskawkami i rabarbarem z sosem truskawkowym i "truskawkowymi lodami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto-
    Do rozdrobnionych ciastek (w malakserze) powoli dolewamy olej i cały czas miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku.
    Tortownicę o średnicy ok. 26-28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.
  • 2. Masa kokosowa:
    Mleko zagotowujemy z olejem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę kokosową wykładamy na herbatnikowy spód.

    Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i układamy na kokosowej masie. Pomiędzy truskawki układamy obrany rabarbar pokrojony w talarki.
  • 3. Masa twarogowa:

    Całość dobrze miksujemy. (Białka jajek warto oddzielnie ubić ze szczyptą soli i dopiero na końcu wmieszać do masy. Sernik będzie bardziej puszysty).

    Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na truskawki.

    Wierzch ciast posypujemy mieszanką płatków migdałowych i wiórków kokosowych.
  • 4. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia (czasem należy zrobić to wcześniej, jeśli zauważymy, że góra ciasta za bardzo brązowieje), żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
    Ja przygotowałam powyższy sernik w formie mini- użyłam do tego dwóch tortownic o średnicy 17 cm.

    Mini serniki pieczemy 60 minut, temp. 180 stopni i podobnie jak duży studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

    Sernik z truskawkami i rabarbarem podajemy z sosem truskawkowym i lodami truskawkowymi.
  • 5. Sos truskawkowy
    Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał. Sosem polewamy sernik tak, by ładnie spływał po bokach ciasta.
  • 6. Lody truskawkowe w polewie czekoladowej
    Truskawki nabijamy na patyczki. Czekoladę białą topimy nad gorąca kąpielą wodną z łyżką oleju. Truskawki maczamy w czekoladzie. Kiedy zastygną wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować