Kokosowy sernik z musem jeżynowym

4.99 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodki smak sernika z nutą kokosa przełamany musem z kwaśnej jeżyny .Połączenie warte grzechu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • sernik:

    twaróg zmielony 700 gram
    wiórki kokosowe 80 gram
    cukier 1 szklanka
    mąka pszenna 2 płaskie łyżki
    mleko tłuste 100 ml.
    jajka 3 sztuki

    mus jeżynowy:

    jeżyny 2 szklanki
    cukier 100 gram
    galaretka owoce leśne 1 opakowanie

    spód sernika :

    herbatniki czekoladowe 150 gram
    masło 1 łyżka

    forma okrągła 23 cm.
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Mus owocowy Musy

Kokosowy sernik z musem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:
    do dużej miski dodaj ser , następnie cukier, wlej mleko, wbij jajka , zmiksuj na koniec dodaj mąkę i wiórki kokosowe , ponownie wymieszaj.
  • 2. spód sernika:
    herbatniki pokrusz bardzo drobno ( na piasek), dodaj masło ( temp. pokojowa ) wymieszaj.
  • 3. formę wyłóż papierem do pieczenia , dno wypełnij pokruszonymi herbatnikami, mocno dociśnij, najlepiej łyżką .
    Wstaw na pół godz. do lodówki.
  • 4. Następnie wlej masę serową i piecz 40 minut w 155 stopniach.
    Po upieczeniu zostaw w piekarniku,po godzinie wyjmij.
  • 5. Sernik wstaw do lodówki na 4 godziny.
  • 6. Sernik musi być zimny aby wlać na górę mus jeżynowy.
    Mus jeżynowy:
    jeżyny zagotuj z cukrem jak będą już lekko rozgotowane i puszczą sok dodaj galaretkę zagotuj, zdejmij z ognia , przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.Wstaw do lodówki na 30 minut ,następnie zacznij ubijać , masa ma być puszysta .
  • 7. Mus wlej na zimny sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Nabiał Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować