Kokosowy sernik z musem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
do dużej miski dodaj ser , następnie cukier, wlej mleko, wbij jajka , zmiksuj na koniec dodaj mąkę i wiórki kokosowe , ponownie wymieszaj.
2.spód sernika:
herbatniki pokrusz bardzo drobno ( na piasek), dodaj masło ( temp. pokojowa ) wymieszaj.
3.formę wyłóż papierem do pieczenia , dno wypełnij pokruszonymi herbatnikami, mocno dociśnij, najlepiej łyżką .
Wstaw na pół godz. do lodówki.
4.Następnie wlej masę serową i piecz 40 minut w 155 stopniach.
Po upieczeniu zostaw w piekarniku,po godzinie wyjmij.
5.Sernik wstaw do lodówki na 4 godziny.
6.Sernik musi być zimny aby wlać na górę mus jeżynowy.
Mus jeżynowy:
jeżyny zagotuj z cukrem jak będą już lekko rozgotowane i puszczą sok dodaj galaretkę zagotuj, zdejmij z ognia , przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.Wstaw do lodówki na 30 minut ,następnie zacznij ubijać , masa ma być puszysta .
7.Mus wlej na zimny sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gotowe.
Komentarze