Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym

0 (0 ocen)

W moim domu na stole rzadko goszczą torty – prezentowane ciasto upiekłam z okazji jubileuszu i nikomu nie przeszkadzał brak placków przekładanych kremem. Sernik zrobił furorę swoim niezwykłym smakiem i zarazem prostotą wyglądu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    1/3 szklanki suchego maku niebieskiego
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg twarogu śmietankowego 16% tłuszczu
    500 g twarogu chudego 0,3% tłuszczu
    2/3 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
    ½ szklanki oleju
    4 jajka
    1 kopiasta szklanka wiórek kokosowych (100 g)
    1 łyżeczka kardamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym 1. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
  • Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym 2. Składniki przeznaczone za ciasto ugnieść, a masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym 3. Masę przełożyć na wstępnie podpieczone ciasto.
  • Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym 4. Składniki przeznaczone na masę, pomijając proszek budyniowy, umieścić w wysokim naczyniu – zblendować. Wsypać oba opakowania budyniu i ponownie zmiksować.
  • Kokosowy sernik z kardamonem na spodzie makowo – kawowym 5. Piec 50 – 60 min (180 st. C).

Porady

Gotowe ciasto najlepiej posypać jedynie cukrem pudrem (opcjonalnie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować