Kokosowy sernik z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i kremowy sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:

    120 g biszkoptów
    1 łyżka kakao
    3 łyżki oleju kokosowego
    SERNIK KOKOSOWY:

    500 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 budyń kokosowy
    2 łyżki oleju kokosowego
    50 g wiórków kokosowych
    GALARETKA JEŻYNOWA:

    350 g jeżyn
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Kokosowy sernik z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm i wyrównać dociskając do dna okruchy.
  • sernik 2. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wylać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min w kąpieli wodnej. W tym celu wsuwając pod sernikiem dodatkową blachę z wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki.
  • jeżyny 3. Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje.
    Jeżyny wsypać do garnuszka, podlewając resztą wody, sokiem z cytryny i dodając cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Jeżeli chcemy, aby owoce się nie rozpadły nie należy często mieszać, jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować