Kokosowy sernik jaglany z pianką

0 (0 ocen)

Sernik jaglany bez sera i glutenu. Mocno kokosowy z delikatną pianką. Świetna alternatywa dla osób będących na diecie bezglutenowej, nie spożywających nabiału i dla wegetarian. Pyszności!

Składniki:

  • -200g suchej kaszy jaglanej
    -150g pasty kokosowej
    -pół szklanki mleka kokosowego
    -4 łyżki wiórków kokosowych
    -3 duże jajka
    -pół szklanki ksylitolu + 2 łyżki
    -3 płaskie łyżki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy sernik jaglany z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy kaszę aby do siebie "doszła" i studzimy
    -kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy mleko, dodajemy żółtka, pastę kokosową i ksylitol. Wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy mąkę, 2 łyżki wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy 30 minut
    -pod koniec pieczenia ubijamy białka jaja z dodatkiem cukru na sztywną pianę
    -ciasto wyjmujemy, nakładamy pianę i posypujemy wiórkami
    -pieczemy kolejne 20 minut
    -kroimy po całkowitym wystudzeniu

Porady

Jeśli nie masz pasty kokosowej włóż puszkę mleka do lodówki na kilka godzin i zbierz twardą warstwę, która będzie na wierzchu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować