Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kokosowo rabarbarowe ciasto z pianką i migdałami. Ciasto jest bezglutenowe i bardzo kruche za sprawą mąki kokosowej. W smaku czujemy kokos i pyszny rabarbar. Podobne ciasto robiła kiedyś moja mama, z tym że zamiast mąki koksowej dodawała zwykłą pszenną. A zamiast pianki robiła bezę. Jest to moja propozycja kolejna na dzień mamy.

mysza75
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kokosowe:

2 szklanki mąki kokosowej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
200 g masła


warstwa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru
20 dkg wiśni mrożonych
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody

pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
2 kisiele żurawinowe
125 ml oleju rzepakowego

50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy

  • 1. Ciasto kokosowe:

    Do miski wsypuje mąkę, dodaję żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, i masło zimne pokrojone. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalki.
    Po tym czasie blaszkę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia dno. Na tarce jarzynowej ścieram 2/3 ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i podpiekam aż się zrumieni około 15 minut.

    Warstwa rabarbarowa:

    Rabarbar myję, kroję na kawałki 2 cm, przekładam do garnka. Dodaję cukier, wiśnie, kilka łyżek wody i chwilę podsmażam aż zrobi się miękki ale będzie jeszcze w całości. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 100 ml wody i dodaję do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszam. Jak zgęstnieje odstawiam do przestygnięcia.
    Rabarbar wykładam na zimne ciasto podpieczone.

    Pianka:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka cukru tak stopniowo. Jak piana jest lśniąca a cukier się rozpuści, dodaję kisiele i mieszam mikserem. Na końcu wlewam stopniowo olej i cały czas mieszam. Piane wykładam na rabarbar, ścieram pozostałe ciasto. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 35-40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastomigdałykokosRabarbarbezglutenowemąka kokosowa

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI – BEZGLUTENOWE , BEZ LAKTOZY, FIT!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI BEZGLUTENOWE...

Nie zawiera innych mąk niż mąka...

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Dodane przez: anemon

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Pyszne i bezproblemowe do wykonania...

Ciasto z czarną porzeczką i kokosową pianką

Dodane przez: anemon

Ciasto z czarną porzeczką i kokosową pianką

Bardzo smaczne i bezproblemowe...

porzeczkowe z kokosową pianką

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką

:-) Gorąco polecam (-:

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

Ten tort jest niezwykle pyszny,...

Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową

Dodane przez: mzka

Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową

Nie sądziłam,że połączenie jagód...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE