Kokosowy omlet cesarski z mango

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste śniadanie

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Olejek śmietankowy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Omlet

Kokosowy omlet cesarski z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. czwartek, 28 marca 2019
    Dyniowa owsianka z bananem
    Jak byłam dzieckiem, dynię w moim domu jadło się tylko w formie kosteczki, którą moja babcia zalewała octową zalewą i podawała do obiadu. Powiem szczerze, że cierpiałam, kiedy do obiadu podawano te słodko-kwaśne kawałeczki. Niestety,marynowana dynia była przysmakiem mojej siostry i babcia produkowała to w ilościach hurtowych. A potem na każdym niedzielnym obiedzie stawiała miseczkę z dynią na stole i czekała aż zniknie. A ja cierpiałam, dłubałam te kosteczki i marzyłam by te wszystkie słoiki,trafił szlag. Dynia kojarzyła mi się z takim właśnie octowym smakiem. Ocet i słodkość. Z dyni lubiłam tylko pestki. Dopiero jak sama zaczęłam gotować poznałam inne oblicze dyni. Ciasta dyniowe, zupa dyniowa, frytki z dyni. A może by tak dynia na śniadanie? Tak pomyślałam i tak zrobiłam. Dyniowa owsianka. Dyniowe puree wyjęłam z zamrażarki i szybko przygotowałam owsiankę. Na pyszny i słoneczny poranek.




    Składniki:
    4 czubate łyżki płatków owsianych
    200 ml mleka
    Pół szklanki puree z dyni
    1 łyżeczka cynamonu
    Szczypta imbiru
    1 łyżka miodu
    1 banan
    Ekstrakt waniliowy
    Odrobina soli

    Płatki owsiane zalewam wodą-tak by była równo z płatkami, dodaję miód, cynamon, imbir, sól i wanilię, odstawiam na 5 minut.
    W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję namoczone płatki, puree z dyni i banana, pokrojonego w plasterki. Gotuję całość około 5 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Podaję z kilkoma plasterkami banana.

    Autor: Lena o 09:42 33 komentarze: Linki do tego posta
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest
    Etykiety: dla dzieci, Drugie Śniadanie, Na szybko, Nabiał, Owoce, owsianki, Płatki zbożowe, Przyprawy, Śniadanie
    wtorek, 26 marca 2019
    Kokosowy omlet cesarski z mango
    Omlety i wszelkiego rodzaju placki, placuszki i racuszki, to moja weekendowa tradycja. Odskocznia od kanapek do pracy. Jak jest weekend, to wiadomo, są i placki. Najczęściej improwizuję i korzystam z tego, co znajdę w kuchni. Tym razem mój wzrok przykuło dorodne mango, paczka kokosowych wiórek i słoik miodu. Bardzo szybko przygotowałam omlet. Ale nie taki zwykły, acz cesarski, karmelizowany przy pomocy miodu i masła. Niezwykle apetyczny. I banalnie prosty. Zdecydowanie cesarski I taki słoneczny, w sam raz na szary początek tygodnia. U mnie ciągle pada.... Oby to minęło.



    Składniki:
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Olejek śmietankowy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła klarowanego


    Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na pianę, żółtka ucieram z mlekiem, mąką i olejkiem. Dodaję pianę z białek i wiórki kokosowe, delikatnie mieszam.
    Rozgrzewam masło klarowane, wylewam masę jajeczną na patelnię i smażę omlet 2 minuty, przewracam na drugą stronę i widelcem dzielę go na kawałeczki. Polewam omlet miodem i smażę minutę.
    Omlet podaję z pokrojonym w kostkę mango i odrobiną wiórków kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować