Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową

5 (141 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty deser, który jest po prostu niesamowity w smaku i dość lekki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (2 porcje)
    Bita śmietana:
    1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
    cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
    2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
    Dodatkowo:
    słomka ptysiowa
    Opcjonalnie do dekoracji:
    prażone chipsy kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bitą śmietanę.
    Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
    Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
    Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
    Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
    W szklankach/pucharkach warstwowo i kolejno układać: słomkę ptysiową (przełamaną na pół), bitą śmietanę i ponownie słomkę.
    Całość opcjonalnie posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
    Deser spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować