Mój ulubiony deser z dzieciństwa po lekkiej modyfikacji. Dodatek wiórków kokosowych i wanilii sprawia, ze jest bardzo interesujący i smaczny. Świetnie sprawdza się jako deser czy podwieczorek dla dzieci.
15 min
Składniki:
(na 4 porcje)
200g ryżu
3 szklanki pełnego mleka
pól laski wanilii
szczypta soli
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
cukier do smaku
łyżeczka masła
dżem, frużelina lub mus owocowy
Kokosowy deser ryżowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odważony ryż wsypujemy do garnka z dodatkiem mleka, wiórków kokosowych, rozciętej i wydrążonej laski wanilii (dodajemy zarówno ziarenka jak i sama laskę) oraz szczypty soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż do momentu gdy ryz będzie miękki. Jeśli całe mleko wyparuje a ryz nadal będzie twardawy możemy dodać niewielka ilość wody. Ugotowany pudding dosładzamy do smaku i dodajemy łyżeczkę masła. Dokładnie mieszamy. Serwujemy z kleksikiem z ulubionego dżemu, frużeliny lub musu owocowego.
Komentarze