Ciasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na spód:
150 g płatków jaglanych
75 g kokosu
150 g daktyli + 120 ml gorącej wody
2 łyżki kakao
Składniki na masę:
100 g soczewicy czerwonej
100 g kaszy jaglanej
400 ml mleczka kokosowego 80%
500 ml gorącej wody
1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń
50 g kokosu
5 łyżek cukru
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
morele lub brzoskwinie w syropie
kokos
cukier
gorzka czekolada lub polewa
Kokosowy "bezsernik" z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy.
Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.
Połowę lekko ostudzonego kremu wyłóż na spód ciasta. Następnie ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu.
Na suchej patelni podpraż kokos z dodatkiem cukru. Wyłóż go na wierzch ciasta. Na koniec polej roztopioną gorzką czekoladą lub polewą.
Ciasto schłodź przed podaniem.
Komentarze