Ciasto Kokosowy 3 bit

4.5 (146 ocen)

Pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jak na takie upały to dość szybko przygotowuje się je. Dodatkowo bardzo szybko znika. Pianka kokosowa zmienia całkiem smak ciasta przypomina princessę.

Składniki:

  • Blacha kwadratowa:
    herbatniki 1 op. (200 gram )
    masa karpatkowa 1 op.
    mleko 400 ml.
    masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki
    mleko kokosowe w puszce 1 puszka
    cukier waniliowy 1 op.
    czekolada mleczna z orzechami 100 g.
    żelatyna 1 łyżka
    woda 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Herbaty

Ciasto kokosowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki.
  • 2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę masy na herbatniki. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Przykryć resztą masy karpatkowej. Ułożyć herbatniki. Kajmak rozsmarować na herbatnikach.
  • 3. Mleko kokosowe dobrze schłodzić. Następnie otworzyć puszkę i wybrać zgęstniałą białą masę ( wodę kokosową wylać ) Przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto.
  • 4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować