Kokosowo - wiśniowa panna - cotta

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Moja wersja tego słynnego deseru .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleczko kokosowe: 1 szklanka
    - śmietana 36%: 1 szklanka
    - cukier puder: 8 dekagramów
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 4 łyżki
    - likier kokosowy: 1 łyżka

    - cukier: 3 łyżki
    - woda: 1 łyżeczka
    - wiśnie bez pestek (mogą być mrożone): 1 szklanka

Kokosowo - wiśniowa panna - cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w połowie mleka ,resztę mleka zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę .Śmietanę z cukrem mocno podgrzać ,ale nie zagotować .Do gorącej śmietany ,wlać mleko i likier kokosowy oraz wiórki kokosowe ,wymieszać wszystko razem i rozlać do szklanek ,schłodzić .W takcie zastygania wiórki kokosowe wypłyną na wierzch tworząc kokosową "skorupkę "
  • Kokosowo - wiśniowa panna - cotta 2. Z cukru i wody zrobić karmel w którym przesmażyć wiśnie . Zimnym sosem wiśniowym polać zastygnięty deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy