Kokosowo-owocowe nigiri

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Egzotyczny deser to moja wariacja na temat japońskiego nigiri.Głównym składnikiem jest ryż gotowany w mleku kokosowym,świeże owoce mango,kiwi i banany.Barwy,smak i zapach deseru wprawiają w zachwyt.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały): 200 gramów
    - mleko kokosowe: 1 puszka
    - mango (dojrzałe): 1 sztuka
    - woda: 300 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - kiwi: 1 sztuka
    - banan: 1 sztuka
    - wiórki kokosowe (bawrione np. żółte,moga być tez białe): 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowo-owocowe nigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż kokosowy 1. Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem kokosowym (20 minut).Zdjąć z ognia,osaczyć,przełożyć do prostokątnego naczynia,ubić,posypać barwionymi wiórkami kokosowymi.Odstawić w chłodne miejsce.
  • owoce do nigiri 2. Owoce obrać,pokroić w plasterki(można użyć wyobraźni i wykroić różne kształty).
  • porcje ryżu kokosowego 3. Z ryżu wyciąć okrągłą foremką (lub inną) zgrabne porcje.
  • nigiri barwy owoców 4. Na każdej porcji ryżu ułożyć plastry banana,mango,na wierzchu kiwi.Owocowe nigiri wyglądają i pachną tak tak apetycznie,że lepiej zrobić ich sporo.Ich smak jest po prostu boski!
  • 5. Uwagi:
    1)Jeżeli nie macie mleka kokosowego wymieszajcie mleko z wiórkami kokosowymi,dodajcie cukier waniliowy.
    2)Ryż można ubić w prostokątnym naczyniu,posypać wiórkami.Gdy nabierze formy prostokątnej wówczas naczynie odwrócić.Prostokątną porcję ryżu pokroić na mniejsze części.Uzyskamy kwadratowe lub prostokątne nigiri.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować