Egzotyczny deser to moja wariacja na temat japońskiego nigiri.Głównym składnikiem jest ryż gotowany w mleku kokosowym,świeże owoce mango,kiwi i banany.Barwy,smak i zapach deseru wprawiają w zachwyt.
Kokosowo-owocowe nigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem kokosowym (20 minut).Zdjąć z ognia,osaczyć,przełożyć do prostokątnego naczynia,ubić,posypać barwionymi wiórkami kokosowymi.Odstawić w chłodne miejsce.
2.Owoce obrać,pokroić w plasterki(można użyć wyobraźni i wykroić różne kształty).
3.Z ryżu wyciąć okrągłą foremką (lub inną) zgrabne porcje.
4.Na każdej porcji ryżu ułożyć plastry banana,mango,na wierzchu kiwi.Owocowe nigiri wyglądają i pachną tak tak apetycznie,że lepiej zrobić ich sporo.Ich smak jest po prostu boski!
5.Uwagi:
1)Jeżeli nie macie mleka kokosowego wymieszajcie mleko z wiórkami kokosowymi,dodajcie cukier waniliowy.
2)Ryż można ubić w prostokątnym naczyniu,posypać wiórkami.Gdy nabierze formy prostokątnej wówczas naczynie odwrócić.Prostokątną porcję ryżu pokroić na mniejsze części.Uzyskamy kwadratowe lub prostokątne nigiri.
Komentarze