Kokosowo jogurtowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super wilgotne ciasto z dodatkiem cukinii i malin do ozdoby ciasta. Delikatny smak kokosowy ciasta i lekko słodka cukinia – super duet.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 14x42 cm
    Składniki:
    1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ szklanki wiórek kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki jogurtu naturalnego
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    4 małe jajka
    Sól do smaku
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
    1 czubata łyżka cukru
    Papier do pieczenia
    Cukier puder do posypania ciasta
    20 malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kokosowo jogurtowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Cukinię pokrojoną w kostkę zasypać 1 łyżką cukru, odstawić najlepiej na cała noc, następnie osączyć z powstałego soku. Jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt – wymieszać dokładnie ciasto. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wyłożyć osączoną cukinię i maliny, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed wystawieniem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu – posypać wierzch ciasta i boki cukrem pudrem.

Porady

1. do ciasta zamiast malin można dodać inne owoce np. kilka borówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Bounty

To może cię zainteresować