Super wilgotne ciasto z dodatkiem cukinii i malin do ozdoby ciasta. Delikatny smak kokosowy ciasta i lekko słodka cukinia – super duet.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma 14x42 cm
Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
½ szklanki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu naturalnego
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
4 małe jajka
Sól do smaku
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
1 czubata łyżka cukru
Papier do pieczenia
Cukier puder do posypania ciasta
20 malin
Kokosowo jogurtowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Cukinię pokrojoną w kostkę zasypać 1 łyżką cukru, odstawić najlepiej na cała noc, następnie osączyć z powstałego soku. Jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt – wymieszać dokładnie ciasto. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wyłożyć osączoną cukinię i maliny, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed wystawieniem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu – posypać wierzch ciasta i boki cukrem pudrem.
Porady
1. do ciasta zamiast malin można dodać inne owoce np. kilka borówek.
Komentarze