Kokosowo-jagodowa tarta panna cotta z owocami (bez pieczenia)

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta bez pieczenia z sezonowymi owocami :) Idealna na letni deser :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na formę 26 cm):
    Spód:
    300 g ciastek oreo
    60 g masła
    40 g gorzkiej czekolady
    Panna cotta:
    500 ml śmietanki 30%
    250 ml mleka kokosowego
    200 g jagód
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
    2 pełne łyżki żelatyny
    Do dekoracji:
    200 g truskawek
    100 g czereśni
    kilka jeżyn
    1 łyżka jagód
    1 nektarynka
    2 morele
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kokosowo-jagodowa tarta panna cotta z owocami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową.

Porady

Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować