Kokosowo- jabłkowy smakołyk

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto z nutą alkoholu

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Na masy:
    1 litr prażonych jabłek
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 szklanka wódki
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 tabliczki gorzkiej czekolady

Kokosowo- jabłkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-082mlru 1. Biszkopt:
    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal miksując dodajemy żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w 160 % około 35 minut.
    Dzień wcześniej
    wiórki i kasze mannę wkładamy do pojemnika z wieczkiem , zalewamy wódką i przykrywamy do następnego dnia
    Jabłka podgrzewamy w rondelku, wsypujemy suche galaretki, całość smażymy aż galaretki się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie i zacznie tężeć wykładamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy aż stężeje.. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę , następnie dodajemy po łyżce wiórek i manny, miksujemy aż całość się połączy. Masę wykładamy na zastygniętą masę z jabłek.
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej,i polewamy nimi wierzch ciasta.

Porady

Ciasto możemy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi, masę z jabłek możemy zastąpić masą z brzoskwini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy