Kokosowo- jabłkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal miksując dodajemy żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w 160 % około 35 minut.
Dzień wcześniej
wiórki i kasze mannę wkładamy do pojemnika z wieczkiem , zalewamy wódką i przykrywamy do następnego dnia
Jabłka podgrzewamy w rondelku, wsypujemy suche galaretki, całość smażymy aż galaretki się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie i zacznie tężeć wykładamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy aż stężeje.. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę , następnie dodajemy po łyżce wiórek i manny, miksujemy aż całość się połączy. Masę wykładamy na zastygniętą masę z jabłek.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej,i polewamy nimi wierzch ciasta.
Porady
Ciasto możemy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi, masę z jabłek możemy zastąpić masą z brzoskwini.
Komentarze