Kokosowo-egzotyczne serniczki na zimno

0 (0 ocen)

Pyszne i lekkie serniczki w sam raz na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze!

Składniki:

  • 100 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    300 ml mleczka kokosowego
    200 g twarogu sernikowego
    1,5 łyżki aromatu waniliowego
    1,5 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody
    200 g owoców egzotycznych w żelu (opcjonalnie innych)

Kokosowo-egzotyczne serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-067pdpe 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut.
  • image-12h7qp3 2. Masło ucieramy na puch z żółtkami i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, twaróg oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy (na gładka masę). Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody i mieszamy). Gdy jest już płynna przelewamy ją do serowej masy. Wszystko miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek. Chłodzimy w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z foremek, na wierzchu rozsmarowujemy egzotyczne owoce w żelu lub konfiturę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy