Kokosowo-cytrynowe muffinki z kremem borówkowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zmiksowane borówki nadają fajnej barwy ubitej śmietanie. Taki uroczy deser zachwyci i tych dużych i małych. Dlatego serdecznie zapraszam do piekarników

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki:

    300 g mąki

    250 ml mleka

    75 g oleju kokosowego

    2 jajka

    6 łyżek erytrolu

    1 cytryna

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem borówkowy:

    55 g borówek

    200 ml śmietany kremówki

    100 g serka homogenizowanego naturalnego

    1 śmietan-fox

    2 łyżki erytrolu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki z owocami

Kokosowo-cytrynowe muffinki z kremem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki:

    Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Przelać do miski, dodać mleko, jajka i erytrol. Dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i dodać do mokrych składników. Po raz kolejny wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po 2 łyżki ciasta. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 2. Krem borówkowy:

    Do pojemnika blendera przełożyć borówki, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Następnie wlać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Na koniec dodać serek i wymieszać mikserem.
  • 3. Wykonanie:

    Do rękawa cukierniczego przełożyć krem i wycisnąć na muffinki, udekorować borówka. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować