Kokosowo-brzoskwiniowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli morskiej. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy mascarpone, mleko kokosowe, cukier waniliowy, miód i ekstrakt waniliowy. Wlewamy przygotowaną masę do foremek wypełniając je do połowy. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Foremki wyjmujemy z zamrażarki i dorzucamy do środka pokrojone drobno brzoskwinie, starając się je równomiernie rozłożyć. Wszystko przykrywamy reszta kremu waniliowo-kokosowego. Wstawiamy foremki spowrotem do zamrażarki na parę kolejnych godzin, lub najlepiej na całą noc. Po zamrożeniu wyjmujemy z foremek, aby łatwiej wyszły, można zanurzyć foremki na krótko w cieplej wodzie.
Komentarze