kokosowiec z owocami na kruchym czekoladowym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

użyłam malin i porzeczek ale smakuje pysznie również z innymi owocami- borówkami itp

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    - 2,5 szklanki mąki,
    - 1 margaryna
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 5 żółtek
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 1 budyń czekoladowy,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa kokosowa:
    - 5 białek,
    - 1 i 1/4 szklanki cukru,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 150 g wiórek kokosowych,
    - 5 łyżek kwaśnej śmietany,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

    ok 400 g owoców (malin, porzeczek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery Ciasto

Kokosowiec z owocami na kruchym czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy tłuszcz i żółtka. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Drugą część ciasta wkładamy na chwilkę do zamrażarki. Na wyłożony spód wylewamy masę kokosową. Należy ją przygotować w następujący sposób:białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto kruche.
    Następnie układamy na niej owoce, zostawiając troszkę do dekoracji.
    Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na owoce. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować