2 duże opakowania herbatników- w zależności od rozmiaru blachy
Masa kokosowa:
0.75 szklanki cukru
0.75 szklanki mleka
1 opakowanie wiórków kokosowych
100 g margaryny
100 g masła roślinnego (ja dałam 250g margaryny, bez masła)
2 szklanki mleka w proszku
Polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
Kokosowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyłam najpierw folią spożywczą, co uchroni przed myciem brytfany:)
2.Spód wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. Jeśli są przerwy pokruszyć kilka herbatników i zasypać:)
3.W garnku podgrzewam mleko dodaję cukier i mieszam aż się rozpuści. Wsypuję wiórki i gotuję przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaję margarynę. Mieszam do rozpuszczenia. Na koniec wsypuję mleko w proszku oraz ponownie wszystko mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Wylewam lekko przestudzone na herbatniki, żeby zbytnio nie rozmokły.
4.Na masę kokosową ponownie układam herbatniki.
5.Margarynę (lub masło) na polewę roztopić, dodać pozostałe składniki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok 4 minut.
6.Całość posypać siekanymi orzechami i kokosem, po czym wstawić do zimnego miejsca. Do lodówki wstawiamy dopiero, jak mamy pewność że masa kokosowa jest zimna. Czekamy 1.5 godzinki, po czym kroimy na kawałki wielkości herbatnika.
Smacznego:)
Komentarze