Kokosowiec bez pieczenia

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Bardzo słodki deser dla łasuchów:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników- w zależności od rozmiaru blachy

    Masa kokosowa:
    0.75 szklanki cukru
    0.75 szklanki mleka
    1 opakowanie wiórków kokosowych
    100 g margaryny
    100 g masła roślinnego (ja dałam 250g margaryny, bez masła)
    2 szklanki mleka w proszku

    Polewa kakaowa:
    1/2 kostki margaryny lub masła
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao

    Dekoracja:
    posiekane orzechy i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyłam najpierw folią spożywczą, co uchroni przed myciem brytfany:)
  • 2. Spód wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. Jeśli są przerwy pokruszyć kilka herbatników i zasypać:)
  • 3. W garnku podgrzewam mleko dodaję cukier i mieszam aż się rozpuści. Wsypuję wiórki i gotuję przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaję margarynę. Mieszam do rozpuszczenia. Na koniec wsypuję mleko w proszku oraz ponownie wszystko mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Wylewam lekko przestudzone na herbatniki, żeby zbytnio nie rozmokły.
  • 4. Na masę kokosową ponownie układam herbatniki.
  • 5. Margarynę (lub masło) na polewę roztopić, dodać pozostałe składniki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok 4 minut.
  • 6. Całość posypać siekanymi orzechami i kokosem, po czym wstawić do zimnego miejsca. Do lodówki wstawiamy dopiero, jak mamy pewność że masa kokosowa jest zimna. Czekamy 1.5 godzinki, po czym kroimy na kawałki wielkości herbatnika.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować