Kokosowe szneki z serem i morelą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słoneczne szneki z nutą kokosu, serem i morelami. Cud, miód, malina. Tak bym je określiła. Morele rozpływają się w drożdżowce, z dodatkiem sera tworzą pyszny duet. Do porannej kawy albo ze szklanką polecam skonsumować złocistą sznekę.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    300 dkg mąki pszennej
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    sól szczypta
    125 ml mleka kokosowego letniego
    2 dkg drożdży
    1 łyżka masła


    nadzienie:
    250 g sera twarogowego
    3 łyżki płaskie
    1 żółtko

    7 moreli
    1 łyżka wiórek kokosowych
    1 jajko

    kruszonka:
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka wiórek kokosowych
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Kokosowe szneki z serem i morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję mleko kokosowe letnie kilka łyżek, i dwie łyżki mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka kokosowego letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do składników i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Dodaję do ciasta i zarabiam dalej mikserem. Ciasto odstawiam na około dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ser 2. ser:

    Do miski przekładam ser, dodaję cukier i żółtko i ucieram mikserem.
  • drożdzówki z owocem 3. Wykładam na stolnice podsypaną mąką, zagniatam i formuję kulki mniejsze niż pączek. Układam na blaszce wyłożonej papierem w odstępach dużych do wyrośnięcia na 30 minut. Dnem szklanki dociskam ciasto do dna blaszki i robię wgłębienia. Nadziewam serem, układam po połówce moreli.
  • szneki przed pieczeniem 4. Kruszonka:
    W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Morele Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować