Kokosowe ciasto "Rafello" bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Kolejna wersja ,,Rafaello" bez pieczenia.Ta jest chyba najlepsza. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Z kremem budyniowo-czekoladowo-maślanym i świeżym kokosem..Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Kokos jest dobrze wyczuwalny, a krem jest bardzo aromatyczny.

  • 4 godz.

Składniki:





  • SKŁADNIKI: duża blaszka 30 x 30 cm; czas przygotowania ok. 70 minut + czas stygnięcia budyniu + czas oczekiwania 3 godziny

    KREM:




    1 kokos { więcej o kokosie }
    400 g masła o temperaturze pokojowej
    1 l mleka
    4 żółtka
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
    6 łyżek cukru
    200 g białej czekolady
    kieliszek wódki
    szczypta soli
    olejek śmietankowy

    DODATKOWO:

    - ok. 450 g krakersów
    - 4 łyżki wiórków kokosowych
    - oraz do dekoracji 25 listków miętowych i 25 owoców czereśni lub innych







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowe ciasto "rafello" bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kokosa wylać kokosową wodę i dodać do mleka. Orzech rozłupać, wyjąć miąższ. Można obrać z ciemnej skórki, Zetrzeć na tarce. Zachować.
    Mleko z mlekiem kokosowym oraz startym kokosem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, pilnując, aby nam nie wykipiało.
  • 2. Żółtka i jajka zmiksować ze szczyptą soli na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Zalać wrzącym mlekiem kokosowym i gotować przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
    Do gorącego i gęstego budyniu dodać białą czekoladę połamana w kostkę,
    mieszać, aż się rozpuści. Przykryć spożywczą folią, tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to powstania kożucha.
    Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
  • 3. Masło zmiksować na puch do białości. Następnie dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wyczerpania. Za każdym razem dokładnie miksować.
    Na sam koniec wlać wódkę i kilka kropli olejku.
  • 4. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować 1/4 częścią kremu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i 1/3 część kremu. Rozsmarować i ułożyć jeszcze dwie warstwy krakersów i kremu, ostatnią warstwę kremu posypać wiórkami. Ułożyć listki mięty i czereśnie.
    Pozostawić na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu do zastygnięcia budyniu (może być i cała noc).
    Dzięki temu krakersy zmiękną i ciasto będzie delikatne i puszyste.

    Smacznego :)

Porady

Kolejna wersja ,,Rafaello" bez pieczenia.Ta jest chyba najlepsza. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Z kremem budyniowo-czekoladowo-maślanym i świeżym kokosem.. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Kokos jest dobrze wyczuwalny, a krem jest bardzo aromatyczny. Ja starłam orzech na tarce o grubych oczkach, bo lubię duże wiórki. Jeśli pragniecie, żeby krem był bardziej delikatne, kokos należy zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić go za pomocą blendera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Kokos Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować