Kokosowe ciasto "Rafello" bez pieczenia

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kolejna wersja ,,Rafaello" bez pieczenia.Ta jest chyba najlepsza. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Z kremem budyniowo-czekoladowo-maślanym i świeżym kokosem..Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Kokos jest dobrze wyczuwalny, a krem jest bardzo aromatyczny.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 240min

Składniki





SKŁADNIKI: duża blaszka 30 x 30 cm; czas przygotowania ok. 70 minut + czas stygnięcia budyniu + czas oczekiwania 3 godziny

KREM:




1 kokos { więcej o kokosie }
400 g masła o temperaturze pokojowej
1 l mleka
4 żółtka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
6 łyżek cukru
200 g białej czekolady
kieliszek wódki
szczypta soli
olejek śmietankowy

DODATKOWO:

- ok. 450 g krakersów
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- oraz do dekoracji 25 listków miętowych i 25 owoców czereśni lub innych







Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowe ciasto "Rafello" bez pieczenia

  • 1. Z kokosa wylać kokosową wodę i dodać do mleka. Orzech rozłupać, wyjąć miąższ. Można obrać z ciemnej skórki, Zetrzeć na tarce. Zachować.
    Mleko z mlekiem kokosowym oraz startym kokosem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, pilnując, aby nam nie wykipiało.
  • 2. Żółtka i jajka zmiksować ze szczyptą soli na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Zalać wrzącym mlekiem kokosowym i gotować przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
    Do gorącego i gęstego budyniu dodać białą czekoladę połamana w kostkę,
    mieszać, aż się rozpuści. Przykryć spożywczą folią, tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to powstania kożucha.
    Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
  • 3. Masło zmiksować na puch do białości. Następnie dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wyczerpania. Za każdym razem dokładnie miksować.
    Na sam koniec wlać wódkę i kilka kropli olejku.
  • 4. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować 1/4 częścią kremu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i 1/3 część kremu. Rozsmarować i ułożyć jeszcze dwie warstwy krakersów i kremu, ostatnią warstwę kremu posypać wiórkami. Ułożyć listki mięty i czereśnie.
    Pozostawić na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu do zastygnięcia budyniu (może być i cała noc).
    Dzięki temu krakersy zmiękną i ciasto będzie delikatne i puszyste.

    Smacznego :)

Porady

Kolejna wersja ,,Rafaello" bez pieczenia.Ta jest chyba najlepsza. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Z kremem budyniowo-czekoladowo-maślanym i świeżym kokosem..
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Kokos jest dobrze wyczuwalny, a krem jest bardzo aromatyczny. Ja starłam orzech na tarce o grubych oczkach, bo lubię duże wiórki. Jeśli pragniecie, żeby krem był bardziej delikatne, kokos należy zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić go za pomocą blendera.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylakrakersykokosCzereśniebez_pieczeniahit_miesiąca

Komentarze

Podobne przepisy

Rocher - ciasto bez pieczenia.

Dodane przez: Agnieszka O

Ciasto Rocher - bez pieczenia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na...

Ciasto kokosowo kajmakowe bez pieczenia

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto kokosowo-kajmakowe bez pieczenia

Lubię ciasta bez pieczenia, zwłaszcza...

KOKOSOWE CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KOKOSOWE CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA

Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne...

image-1nr238p

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto raffaello bez pieczenia

Szybkie smaczne ciasto ,mega kokosowe.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Dodane przez: rzelkazag

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia...

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Dodane przez: Kloruś

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE