Kokosowe ptasie mleczko z porzeczkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
pianka chia:
-700ml mleczka wlewamy do miski, dodajemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na około 1h
-100ml mleka kokosowego przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aby lekko przestygło, następnie łączymy z mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy
-całość odstawiamy aż pianka zacznie tężeć (około 1-2h)
-na spód ciasta wylewamy masę kokosową
-wstawiamy do lodówki na około 1-2h aż pianka stężeje
następnie:
-żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i łączymy z dżemem
-całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby lekko stężało
-na piankę wykładamy dżem
-ponownie wstawiamy do lodówki na około 1-2h
Smacznego i na zdrowie!
Komentarze