Kokosowe pralinki na patyku (FIT)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miałam ochotę na coś kokosowego i czekoladowego. Pierwsze co to pomyślałam o czekoladzie kokosowej - szybko się jednak tego pomysłu pozbyłam. Więc zabrałam się za coś co można szybko zrobić w domu. I tak powstały one: kokosowe pralinki w gorzkiej czekoladzie - bez glutenowe, bez jajek i mleka. Do ich przygotowania użyłam tylko kilku prostych składników.  Szybko się je robi i w równie błyskawicznym tempie znikają:)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g wiórek kokosowych
    - 20 g cukru lub słodzika
    - 1,5  łyżki jogurtu greckiego
    - 1 łyżka mąki kokosowej
    - 40 g gorzkiej czekolady
    - kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
    - patyczki do szaszłyków

    Dodatkowo - do obtoczenia 
    - posiekane orzechy ( ja użyłam nerkowców)
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Lizaki

Kokosowe pralinki na patyku (fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lepienie pralinek 1. Do miseczki wrzucamy wiórki kokosowe, cukier oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy. Z tak powstałej masy lepimy kuleczki.
  • Nadziewanie na patyczki 2. Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków.
  • Pralinki w posypce 3. Zabieramy się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Kiedy będzie już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej płynna - tak by móc polać nią nasze pralinki.

    Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w posypce z orzechów lub wiórek kokosowych. Dobrze smakują także polane tylko polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować