Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie naleśniki można kupić u wielu przydrożnych sprzedawców w Bangkoku i choć syrop klonowy nie jest typowym tajskim składnikiem, to w Tajlandii jest tak samo uwielbiany jak na całym świecie. Naleśniki są przepyszne, takie lekkie i mocno kokosowe. Ich słodycz idealnie przełamuje nuta limonki. Zamiast syropu klonowego możecie użyć dobrej jakości miodu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 8 sztuk o średnicy 20 cm)
    75g mąki pszennej
    4 łyżki mąki ryżowej
    3 łyżki cukru
    50g wiórków kokosowych
    1 jajko
    280 ml mleka kokosowego
    Dodatkowo:
    olej roślinny
    sok z limonki
    miód/syrop klonowy (u mnie miód lipowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, mąkę ryżową i cukier wymieszać z wiórkami kokosowymi.
    Po środku zrobić dołek, w który należy wbić jajko i wlać mleko kokosowe.
    Jajko połączyć (widelcem) z mlekiem kokosowym, a następnie powoli rozmieszać z resztą składników - aż powstanie się jednolita masa.
    Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się.
    Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym i skropić sokiem z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować