Miałam ochotę na naleśniki z serem na słodko, ale chciałam też wykorzystać aronię, którą zebrałam zeszłego roku i zamroziłam. Połączyłam te produkty i powstały przepyszne i bardzo syte naleśniki:)
60 min
Składniki:
Składniki na około 17 naleśników:
CIASTO:
2 jajka
2 szklanki mleka
¾ szklanki mąki kukurydzianej
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki wiórków kokosowych
NADZIENIE:
1 szklanka aronii lub borówek
350 g sera białego
200 g serka homogenizowanego waniliowego
8 łyżeczek cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki rodzynek
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Kokosowe naleśniki z aronią, rodzynkami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Jajka wbijamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką. Smażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej olejem rozgrzanej patelni.
2.NADZIENIE: Aronię rozcieramy blenderem, ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy (cukru możemy dodać więcej - według upodobań).
3.Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę nadzienia, smarujemy i składamy.
4.Gotowe naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej olejem patelni lub w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut (naczynie możemy wysmarować delikatnie olejem).
Komentarze