Kokosowe muffiny w czekoladowej czapie

0 (0 ocen)

Kokosowe muffiny z nutą cytrusową w polewie z białej czekolady (u mnie z braku białej, czekolada deserowa) oprószona wiórkami kokosowymi :D

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    ok. 1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    8 łyżek wiórków kokosowych
    2 jajka
    120g roztopionego masła
    50ml soku z cytryny lub limonki
    skórka otarta z 2 cytryn/limonek (pominęłam!)
    wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
    polewa:
    80g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej ( u mnie czekolada deserowa)
    kilka łyżek wiórków kokosowych

Kokosowe muffiny w czekoladowej czapie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiam masło, odstawiam do przestudzenia. Mieszam w osobnych miskach składniki suche i mokre. Mokre składniki przelewam do suchych, łączę ze sobą "z grubsza". Ciastem napełniam papierowe papilotki wyłożone w formie do muffinów. Piekę ok. 20min w temp. 180'C, studzę. Muffiny z wierzchu smaruję rozpuszczoną czekoladą, oprószam wiórkami, odstawiam do stwardnienia polewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy