Kokosowe muffinki z czereśniami i kruszonka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki które powstały w kilka chwil. Oczywiście możemy użyć do nich inne owoce najlepiej sezonowe. Takie muffinki będą świetną przekąska podczas wakacji.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag maki
    2 łyżki kokosu
    2 jajka
    10 dag masla
    10 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 ml mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Wypestkowane czereśnie

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    10 dag masla
    2 łyżki cukru

Kokosowe muffinki z czereśniami i kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i przestudzic.
  • 2. Jajka ubić z cukrami na puch, dodać masło, mąkę, z proszkiem, kokos i mleko.
  • 3. Ciasto wykładać do foremek do wysokości 2/3 foremki, układać połówki czereśni.
  • 4. Kruszonka:
    Wszystkie składniki dobrze zmiksować aż powstanie piasek, posypać każda muffinke.
  • 5. Pieczenie nie 35-40 minut w temp. 170 stopni.

Porady

Kruszonkę przygotowuje jako pierwsza i wkładam do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta wtedy nie rozpuszcza się podczas pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy