Kokosowe kuleczki

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem wielkim łasuchem. Uwielbiam wszelkie słodycze, a ostatnimi czasy moja ochota na coś kokosowego przerodziła się w obłęd.

Składniki:

  • ● 20-25 dag wiórków kokosowych
    ● 100-150 ml śmietany kremówki
    ● 8 dag cukru pudru
    ● 8 dag masła
    ● 2 łyżki rumu
    ● 2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu
    rozpuszczamy masło, wlewamy
    śmietanę, mieszamy. Do
    wiórków kokosowych wsypujemy
    cukier puder, wlewamy
    masło i rum. Mieszamy.
  • 2. Powstałą masę kokosową
    lekko studzimy, a następnie formujemy kulki lub podłużne
    batony. Wkładamy na 1-1,5
    godziny do lodówki, aby dostatecznie
    stwardniały.
  • Kokosowe kuleczki 3. Przygotowujemy polewę:
    w rondelku zagotowujemy wodę.
    W kąpieli wodnej zanurzamy
    garnuszek z kostkami czekolady
    i rozpuszczamy, aż
    powstanie gładka polewa. Gdy
    lekko przestygnie, obtaczamy
    w niej kulki.
  • 4. Płaskie naczynie lub tacę
    wykładamy papierem i układamy
    batoniki. Odstawiamy
    w chłodne miejsce do momentu,
    aż czekoladowa polewa
    zastygnie. Po kilku godzinach
    kokosowe batoniki są gotowe
    do schrupania

Porady

● Masa kokosowa łatwiej da się uformować, jeśli wstawimy ją na kilka godzin do lodówki. ● Wiórki możemy zrobić sami, ścierając na tarce miąższ świeżego kokosu. Są smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować