Kokosowe jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybki jabłkowy deser.

  • 10 min

Składniki:

  • -1 jabłko
    - wiórki kokosowe
    - 1 jajko
    - łyżeczka cukru

Kokosowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej teflonowej patelni podpiecz wiórki kokosowe na złoty kolor. Umyj i obierz ze skóry jabłko. Pokrój jabłko na 4 plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne. Nie usuwaj ogonka z ostatniego jabłka. Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim plastry jabłka. Przenieś plastry do naczynia z wiórkami i dokładnie je nimi obsyp. Tak przygotowane plastry rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Wyjmij plastry z piekarnika i poczekaj aż wystygną. Złóż je tak, by utworzyły kształt jabłka. Przy ogonku możesz umocować liść świeżej mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy