Kokosowe czekoladki Rafaello

0 (0 ocen)

  • 40 min

Od dawna miałam ochotę zrobić ciasteczka Rafaello. Są bardzo delikatne, z dużą ilością kokosowych wiórków, białej czekolady i oczywiście z migdałem w środku. Przepis opracowałam .

  • 40 min

Składniki:

  • -200 g białej czekolady
    -50 g śmietany 35%
    -1 szkl. wiórków kokosowych (150g)
    -ok. 25/30 migdałów blanszowanych
    -75 g śmietankowych wafelków
    -125 g miękkiego masła
    -1 łyżka cukru pudru
    -1 łyżka wódki
    -kilka kropli olejku migdałowego
    -ok. 1 szkl. wiórków kokosowych do obtoczenia

Kokosowe czekoladki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, wsypać jedną szklankę wiórków kokosowych, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masło miksujemy z cukrem pudrem do białości. Do puszystego kremu dodajemy po łyżce zimnej, rozpuszczonej czekolady z wiórkami i dalej miksujemy.
    Do gotowego kremu wsypać dobrze pokruszone wafelki. Wymieszać, na sam koniec dodać olejek i łyżkę wódki. Dokładnie połączyć.
    Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  • 3. Z zimnego kremu formować kuliki wielkości orzecha włoskiego. W środek włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach kokosowych, uformować zgrabną kulkę. Gotowe można powkładać w indywidualne, ozdobne papierowe foremki. Smacznego !

Porady

Gotowe Rafaello, najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin, aby czekoladki stężały i nie rozpuszczały się podczas jedzenia.

Komentarze

Podobne przepisy