Kokosowe czarne risotto z kurkami i kolendrą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Mroczne i tajemnicze, smaczne i intrygujące...warte wypróbowania

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 1 łyżka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - dziki ryż: 0.75 szklanki
    - białe wytrawne wino: 30 mililitrów
    - bulion warzywny: 1.5 szklanki
    - mleczko kokosowe: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - kolendra: 0.5 pęczka
    SMAżONE KURKI:
    - kurki świeże: 300 gramów
    - masło (klarowane): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kokosowe czarne risotto z kurkami i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak w klasycznym risotto: na maśle podsmażamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy ryż i mieszamy kilka razy. Ryż ten jest zupełnie inny od arborio, którego zazwyczaj używamy do risotto, na pewno się nam nie zeszkli, co to, to nie...

    Dlatego mieszamy kilka razy, niech się oblepi masłem i wlewamy wino. Dalej postepujemy jak przy klasycznym risotto, to jest dolewamy gorący bulion za każdym razem, kiedy poprzednia porcka zostanie wchłonięta, a kiedy zużyjemy bulion, wlewamy mleczko kokosowe. Ilość płynów powinna być wystarczająca, aby ryż osiągnął odpowiednią miękkość. Ja lubię jak jest lekko twardy, ale jeśli dla kogoś będzie za twardy, wówczas należy dolać nieco więcej bulionu i jeszcze chwilę pogotować...
  • 2. Kurki podsmażamy na maśle do momentu aż cały sok wyparuje i patelnia będzie prawie sucha, doprawiamy sola, pieprzem i wrzucamy do risotto pod koniec gotowania. mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Kurki Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować