Niecodzienne połączenie rabarbaru, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto przygotowuję się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
300-400g rabarbaru,
Sok i skórka starta z 1 limonki,
1 szklanka cukru,
¾ szklanki maślanki,
180g masła,
3 duże jajka,
Szczypta soli,
1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i ¾ szklanki mąki,
Cukier puder do oprószenia ciasta,
LUKIER:
3 łyżki mleka,
cukier puder
Kokosowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Rabarbar kroimy w 1cm kostkę. Limonkę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę w 3 turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie rozkładamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Gdy wystygnie to polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy do powstania gęstego lukru (o gęstości śmietany).
Życzę smacznego
Komentarze