Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

  • wyświetlono: 1465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie połączenie składników w tym biszkopcie okazało się świetnym pomysłem, gdyż wyszedł rewelacyjny. Z dekoracją dostosowaną do okazji jest on idealnym, wysokim i bardzo smacznym tortem - u mnie nim właśnie był :)Zrobiłam go na urodziny Synka, który się nim zajadał :)

2017-07-01ab
  • 65min

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
BISZKOPT:
8 jajek
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru białego
¾ szklanki wiórek kokosowych (u mnie pomarańczowe)
kilka kropli aromatu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
4 łyżki oleju
2 łyżeczka octu
szczypta soli
MASA MASCARPONE
250 g serka mascarpone
450 g serka homogenizowanego waniliowego
1 granat
MASA KOKOSOWA
330 ml śmietanki 30%
20 g Śnieżki
100 g białej czekolady
60 g wafelka kokosowego w polewie czekoladowej (lub białej)
20 g wiórek kokosowych (u mnie zielone)

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  • 2. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy.
  • 3. Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie.
  • 4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem).
  • 5. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).
  • 6. MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.
  • 7. MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką.
  • 8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy.
  • 9. Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.
  • 10. Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata.
  • 11. Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem.
  • 12. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.

Porady

Dekoracja tortu wykonana jest z białej i barwionej na czerwono i żółto cukrowej masy plastycznej. Koła autka z ciastek Oreo, trójka zrobiona wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie. Autko jest dziełem mojego męża :)))

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i granatem

Dodane przez: rena123

Ciasto z jabłkami i granatem

Biszkopt z makiem, jabłka z czerwoną...

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

Toffi z masą kokosową i orzechami

Dodane przez: dagita

Toffi z masą kokosową i orzechami

Za połączenie smaków to ciasto...

Dodane przez: Konto nieaktywne

CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ

szybkie ciasto na tygodniu

Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową...

Ciasto ucierane na oleju, z masą...

Ciasto z kiwi i mascarpone

Dodane przez: Gosia123

Ciasto z kiwi i mascarpone

Idealne ciasto do popołudniowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE