Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem kremu kokosowego, białego rumu z soczystym mango i słodkim bananem. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm:
    7 jajek
    1,5 szklanki cukru
    50 ml Malibu
    200 ml kremu kokosowego np. Aroy-D
    płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki typ 405
    cream of tartar na czubek łyżeczki
    Szczypta soli

    kruszonka:
    pół szklanki mąki krupczatki
    pół szklanki cukru kokosowego
    100 g zimnego masła 82%

    owoce:
    2 banany
    mango
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wkładamy do zamrażarki.
  • ciasto 2. Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, sól, cream of tartar oraz rum umieszczamy w dzieży robota. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy.
  • przygotowanie 3. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia/sodę oraz krem kokosowy. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy pokrojone owoce.


    Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować