Mam mnóstwo bardzo starych książek kucharskich i duże doświadczenie, bo gotuję codziennie dla rodziny.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej,
150 g ryżu(najlepiej arborio),
80 g wiórków kokosowych,
1,5 łyżeczki kardamonu,
1 l mleka,
3 jajka,
szczypta soli,
120 g cukru,
skórka z cytryny,
½ szklanki rodzynek,
1/3 szklanki rumu,
ok.100 g wiór do wysypania foremki
Kokosowe ciasto z kaszy jaglanej i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki opłukać i zalać rumem.
Kaszę opłukać na sitku.
80 g wiórek, kaszę, ryż zalać mlekiem gotować do wchłonięcia mleka (uważać aby się nie przypaliło
Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na pianę.
Odrobinę dodać do masy, aby się rozluźniła, po czym dodać resztę ubitej masy jajecznej
rodzynki i skórkę.
Foremkę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i obsypać wiórkami.
Piec przez 60minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze