KOKOSOWE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ I RYŻU

4.5 (182 ocen)

Mam mnóstwo bardzo starych książek kucharskich i duże doświadczenie, bo gotuję codziennie dla rodziny.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
    150 g ryżu(najlepiej arborio),
    80 g wiórków kokosowych,
    1,5 łyżeczki kardamonu,
    1 l mleka,
    3 jajka,
    szczypta soli,
    120 g cukru,
    skórka z cytryny,
    ½ szklanki rodzynek,
    1/3 szklanki rumu,
    ok.100 g wiór do wysypania foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kokosowe ciasto z kaszy jaglanej i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki opłukać i zalać rumem.
    Kaszę opłukać na sitku.
    80 g wiórek, kaszę, ryż zalać mlekiem gotować do wchłonięcia mleka (uważać aby się nie przypaliło
    Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na pianę.
    Odrobinę dodać do masy, aby się rozluźniła, po czym dodać resztę ubitej masy jajecznej
    rodzynki i skórkę.
    Foremkę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i obsypać wiórkami.
    Piec przez 60minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować