Kokosowe ciasto z jagodami

5 (197 ocen)

Ciasto jest wilgotne, delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzi się na letni podwieczorek czy piknik. Skórka i sok z limonki oraz wiórki kokosowe nadają mu niezwykłego smaku. Od tego ciasta nie można się oderwać Możemy do jego przygotowania użyć jagód świeżych bądź mrożonych.

Składniki:

  • • 2,5 szklanki jagód,
    • Sok i skórka starta z 1 limonki,
    • 1 szklanka cukru,
    • ¾ szklanki maślanki,
    • 180g masła,
    • 3 duże jajka,
    • Szczypta soli,
    • 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • Cukier puder do oprószenia ciasta,
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Kokosowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe ciasto z jagodami 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier.
  • Kokosowe ciasto z jagodami 2. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę.

  • Kokosowe ciasto z jagodami 3. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.
  • Kokosowe ciasto z jagodami 4. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie wysypujemy jagody.
    Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować