Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18 cm)
    Masa:
    250g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30-36%
    10 łyżek wiórków kokosowych (płaskich)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    Ponadto:
    około 16 okrągłych biszkoptów
    1 galaretka cytrynowa
    2-3 figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Ciasto

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.
    Przygotować masę.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z wiórkami kokosowymi oraz sokiem z cytryny.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Na ciastkach ułożyć cienkie plasterki fig, rozsmarować masę kokosową, ponownie ułożyć figi i umieścić kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce.
    Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki - do całkowitego jej zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować