Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami. Słodko – kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności osobom zapracowanym.
Składniki:
235 g mąki tortowej
120 g cukru pudru
185 g masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
12 moreli
50 g wiórek kokosowych
1-2 łyżki płynnego miodu
Kokosowe ciasto ucierane z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dno formy do pieczenia o wymiarach 26×18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.Inspiracja: I love bake
Komentarze