Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni.

Mniam1

Składniki

1 1/2 szklanki mąki pszennej - składnik podstawowy dodatkowy
szczypta soli - składnik roboczy
1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu - składnik roboczy
1/2 szklanki mleczka kokosowego - składnik podstawowy z zestawu
25 g drożdży świeżych - składnik roboczy
2 żółtka - składnik podstawowy z zestawu
2 łyżki oleju kokosowego - składnik roboczy

POLEWA OWOCOWA:

125 g serka mascarpone - składnik podstawowy z zestawu
2 żółtka - składnik podstawowy z zestawu
2 łyżki cukru - składnik roboczy
2 łyżki wiórek kokosowych - składnik podstawowy z zestawu
1/2 szklanki jagód leśnych - składnik podstawowy z zestawu
garść malin - składnik podstawowy z zestawu



Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże razem z łyżką cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.
  • image-0hr87e72. Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać.
  • image-1q1abko3. Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać sok, a ser stanie się fioletowy. Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto drożdżowemleczko kokosoweMalinyJagodyciasto z owocamimascarponeowoce latawykorzystanie żółtekkreatywne_gotowanie10

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto ucierane z owocami sezonowymi

Dodane przez: justi2401

Ciasto ucierane z malinami i jagodami pod...

Delikatne, puszyste i mięciutkie...

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Dodane przez: anemon

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Bardzo udane połączenie jagód i...

Drożdżowe z jagodami

Dodane przez: Patusia

Ciasto drożdżowe z jagodami

Wysokie, puszyste i mięciutkie...

Leśny mech z malinami i jagodami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Leśny mech z malinami i jagodami

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty...

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami...

Bardzo delikatne i letnie ciasto...

Ciasto z malinami, budyniem i kokosową kruszonką

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto z malinami, budyniem i kokosową kruszonką

Słodkie i pyszne ciasto do codziennej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE