Kokosowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

Do kawy, do mleka, do przegryzania między jedną stroną książki a drugą.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
    0,5 szklanki wiórek kokosowych
    1 małe jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka śmietany 18%
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru
    100g masła

    50g czekolady deserowej lub mlecznej

Kokosowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.


    Wiórki kokosowe rozdrobnić w blenderze i dodać do mąki razem z pozostałymi składnikami.

    Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki, żeby przestało się kleić, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować wycinać foremką ciasteczka i kłaść je na blaszce do pieczenia.

    Piec w 180' aż się lekko zarumienią, moje cienkie i malutkie piekły się 6-7 minut.

    Upieczone ciasteczka wystudzić i ozdobić roztopioną czekoladą, odstawić do zastygnięcia.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy