Kokosowe bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki znakomicie nadają się jako przekąska dla ucznia na drugie śniadanie. Są lekko słodkie i zdrowe, dzięki otrębom, więc śmiało możemy je podawać dzieciom.

Składniki:

  • 4 dag drożdży,
    łyżka cukru,
    65 dag mąki pszennej,
    1i1/2 szkl. otrąb pszennych,
    3 szkl. wiórków kokosowych,
    2 łyżki miodu,
    1/3 łyżeczki soli.

Kokosowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuścić w 1/2 szkl. przegotowanej ciepłej wody. Odstawić na 15 min. Mąkę zmieszać z pozostałymi składnikami. Dodać rozczyn oraz 1i3/4 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 min. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta, formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem w odstępach. Odstawić na kolejne 20 min. Piec ok. 20 min w temp. 175st.

Komentarze

Podobne przepisy