Kokosowe batoniki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis jest wyjątkowy, ponieważ łączy w sobie dwa najcudowniejsze smaki jakie istnieją: kokos i ciemną czekoladę. Pycha ;)Przepis znalazłam, o dziwo,w książce pożyczonej z biblioteki :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiórki kokosowe: 200 gramów
    - śmietanki kremówki 30%: 100 mililitrów
    - cukier puder: 60 gramów
    - masło: 70 gramów
    - gorzka czekolada: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe batoniki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W rondelku podgrzewamy śmietankę i masło, aż oba składniki się połączą.
  • 2. Dodajemy mokre do suchych, opcjonalnie można dodać parę kropel aromatu np. migdałowego czy rumowego, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Rozpuszczamy czekoladę(ja mieszkam czekoladę gorzką z mleczną w stosunki 3:1). Przekładamy wszystko do brytfanki, odstawiamy na 10 minut do lodówki po czym wycinamy nożem małe batoniki, które oblewamy( w zasadzie trzeba rozsmarować) czekoladą.
  • 4. W oryginalnym przepisie sugerowany czas pozostania batoników w lodówce to 5 godzin. Jednak już po godzinie batoniki doskonale nadają się do zjedzenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Masło Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować