Przepis jest wyjątkowy, ponieważ łączy w sobie dwa najcudowniejsze smaki jakie istnieją: kokos i ciemną czekoladę. Pycha ;)Przepis znalazłam, o dziwo,w książce pożyczonej z biblioteki :)
Kokosowe batoniki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W rondelku podgrzewamy śmietankę i masło, aż oba składniki się połączą.
2.Dodajemy mokre do suchych, opcjonalnie można dodać parę kropel aromatu np. migdałowego czy rumowego, wszystko dokładnie mieszamy.
3.Rozpuszczamy czekoladę(ja mieszkam czekoladę gorzką z mleczną w stosunki 3:1). Przekładamy wszystko do brytfanki, odstawiamy na 10 minut do lodówki po czym wycinamy nożem małe batoniki, które oblewamy( w zasadzie trzeba rozsmarować) czekoladą.
4.W oryginalnym przepisie sugerowany czas pozostania batoników w lodówce to 5 godzin. Jednak już po godzinie batoniki doskonale nadają się do zjedzenia.
Smacznego!
Komentarze