Kokosowa tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zmielone w młynku do kawy wiórki.Zagniatamy ciasto.
Formę do tarty o średnicy 28-30 cm natłuszczamy , ciasto wałkujemy i wykładamy do formy.Wystające brzegi odcinamy, resztę dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 12 minut w temperaturze 180*C.
2.Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, na koniec wsypujemy kisiel.
Na podpieczony spód wykładamy piankę, na niej osączone wiśnie.
Z pozostałego ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy je dookoła brzegu.
Pieczemy w temperaturze 160*C ok. 15 minut.
Porady
Wiórki do ciasta mielimy tylko kilka sekund, jeśli byśmy dłużej przytrzymali w młynku będą zbrylone.
Komentarze