Kokosowa tarta

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tarta łatwa i szybka w przygotowaniu ,polecam przede wszystkim tym co lubią rafaello .

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    -1,5 szklanki mąki

    -0,5 kostki margaryny

    -5 łyżek zimnej wody

    -1 żółtko

    -1 łyżeczka cukru

    -4 łyżki wiórek kokosowych




    Masa kokosowa:




    -280 ml mleka

    -około 160 g wiórek kokosowych

    -2 śnieżki

    -80 g białej czekolady

    -2 łyżeczki żelatyny

    -łyżeczka soku z cytryny





    Dodatkowo:

    -50 g czekolady mlecznej

    -2 łyżeczki śmietanki 30%
    .

Kokosowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego połączyć,zagnieść ciasto ,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną i obsypaną mąką formę o średnicy około 25 cm,widelcem nakłuć w kilku miejscach.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 15-20 minut.2
  • 2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości mleka.Resztę mleka zagotować ,rozpuścić w nim białą czekoladę,oraz namoczoną żelatynę.Schłodzić ...

    Do schłodzonego mleka dodać śnieżki,sok z cytryny,ubić na sztywno ,połączyć z wiórkami....

    .Kokosową masę rozłożyć na upieczonym cieście.Wstawić do lodówki na okolo 1,5 godziny.

    Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać zimną śmietankę.Polewą polać zastygniętą kokosową masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy