Kokosowa śnieżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zostawić do stężenia. Pokroić w kostkę. Wykonanie biszkoptu: Margarynę rozpuścić i ostudzić, Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, żółtka, Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno cukrowej.Na koniec dodać margarynę. Wymieszać. Wylać na blachę o wymiarach 25x40 i piec ok 40 minut w temp.180 s C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 placki. Wykonanie kremu budyniowego: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem,resztę mleka wymieszać z mąkami i żółtkami i budyniem i wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Wykonanie masy mlecznej: Mleko skondensowane ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić po czym dodawać do mleka, ubijając.Dodać galaretkę i wymieszać. Wykonanie posypki kokosowej: Margarynę rozpuścić na patelni, dodać wiórki i kokos i mieszać aż do zezłocenia się wiórek. Złożenie ciasta: Biszkopt,połowa kremu budyniowego,biszkopt,masa mleczna,biszkopt,reszta kremu,posypka kokosowa. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Komentarze