Ciasto Kokosowa rozpusta

  • wyświetlono: 450 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest przepyszne, raz spróbowałam a teraz robię na każdą uroczystość rodzinną, wszyscy biją się o ostatni kawałek:) nie zgadniecie co jest w środku?!

  • 90min

Składniki

Składniki (na formę o wymiarach 24x28 cm)
na biszkopt:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka gorącej wody
• 1 łyżka oleju
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
• 2 nieduże czerstwe kajzerki (niezbyt mocno przypieczone)
• 3 szklanki mleka
• 1/2 szklanki cukru zwykłego
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 100 g wiórków kokosowych
• 1,5 kostki masła (300 g) w temperaturze pokojowej
• słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
na kruszonkę:
• 1 łyżka masła
• 1/2 szklanki cukru zwykłego
• 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kokosowa rozpusta

  • 1. biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką.
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie przy pomocy łopatki.
    Piec 180 st.C 30-40 minut.
  • 2. masa: bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (ja zmieliłam je razem z mlekiem w blenderze). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut.
    Masę odstawić do ostygnięcia - mieszać od czasu do czasu.
    Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować lekko podgrzanym dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej.
  • 4. posypka: na głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała.

Porady

Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej smakuje na następny dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jagodowo-kokosowe

Dodane przez: zielony liść

Ciasto jagodowo-kokosowe

Biszkopt z masą śmietankowo-jagodową...

image-0v048a0

Dodane przez: paulette17

CIASTO PRINCESSA KOKOSOWA

Princessa kokosowa to kruche ciasto...

Ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto kokosowo-orzechowe

Na świątecznym stole nie może też...

Ciasto kokosowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto kokosowe

Proste, szybkie ciasto. Zrobiłam...

Ciasto malinowo - kokosowe

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto malinowo - kokosowe

W dzisiejszej odsłonie ciacho malinowo-...

image-0sn4mro

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek kokosowo-brzoskwiniowy

Ciasto na bazie białek i maku połączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE